Blaty granitowe czy marmurowe?
Blat kuchenny jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Służy przede wszystkim do przygotowywania posiłków. Dlatego jest tak ważne, by ten element został wykonany z materiału trwałego i odpornego na wysoką temperaturę oraz wilgoć. Doskonale spełnia swoje zadanie kamień. Występuje w kilku rodzajach, więc dobrze wiedzieć, który wybrać na blat do kuchni.
Dlaczego materiał na blat kuchenny jest tak ważny?
Podczas urządzania kuchni zależy nam na wyglądzie wnętrza i wygodnym dostępie do sprzętów, akcesoriów i produktów. Pamiętajmy, że niezbędne jest zachowanie estetyki, a na nią zdecydowanie ma wpływ wygląd blatu. Powinien być wykonany z trwałego i ciężkiego materiału, odpornego na uszkodzenia, wysokie temperatury i wilgoć. Podczas przygotowywania posiłków blat nie powinien się przesuwać, bo utrudnia pracę. Często zdarza się stawiać gorący garnek, na pulpicie, zapominając o podłożeniu deski do krojenia, więc możemy uszkodzić nawierzchnię. Poza tym słabej jakości materiał, po dłuższym użytkowaniu traci na swoim wyglądzie. Jeśli chcemy, mieć blat o nieskazitelnym wyglądzie, wybierzmy produkt wykonany z kamienia w firmie WENTA.
Blaty granitowe czy marmurowe?
Blaty kuchenne z granitu są odporne na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i wysokie temperatury. Stawiając na stole garnek z gorącą potrawą, możemy być spokojni o odparzenia, w żaden sposób nie zniszczymy materiału. Kamień jest odporny na działanie środków chemicznych, więc z powodzeniem możemy go wyczyścić dowolnym preparatem. Taki blat przetrwa wiele lat, co możemy zauważyć, przyglądając się kostce granitowej. Jest do tego bardzo ciężki, więc nie ma mowy o przesuwaniu się przy wykonywaniu prac kuchennych. Z kolei marmur jest łatwy w obróbce i wykorzystywany przy wykańczaniu ścian, podłóg, ale miękki i mniej odporny na zarysowania niż granit. Jego zaletą jest mała nasiąkliwość i piękny wygląd. Nie powinno się stosować jako blat kuchenny, ponieważ jest niepraktyczny. Różnego rodzaju plamy są trudne do usunięcia.
Wróć